Klassiska kanelbullar

kanelbulle.jpg
Ingredienser till ca 30 bullar
50g Jäst
150 g Smör
5 dl Mjölk
1 dl Socker
½ tsk Salt
2 tsk Nystött kardemumma
ca 13 dl Vetemjöl Special

Fyllning
100 g Smör
1 dl Råsocker
4 msk Kanel

Pensling
1-2 Ägg

Garnering
Pärlsocker
Hackad Mandel
Deckorationspärlsocker/Pärlsocker blandat med röd karamellfärg

Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt (37°).
Häll över degvätskan i bunken med jästen och låt jästen bli upplöst. Tillsätt socker, salt, kardemumma, vetemjöl special och nästan allt mjöl. Arbeta tills degen blivit smidig och släpper bunken. Låt den jäsa övertäckt med bakduk i ca 40 min.
Häll upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den. Dela degen i två bitar. Kavla ut till en rektangulär kaka och bred på hälften av fyllningen över hela kakan. Lägg över halva sidan på den andra. Skär ca 2-3 cm breda remsor och skär dem mitt itu så det ser ut som byxor. Snurra de båda ändarna och lägg dem så de ser ut som en knut på bakplåtspapper på en plåt. Gör samma sak med andra degbiten. Låt bullarna jäsa övertäckt med bakduk ca 40 min.
Pensla bullarna med ägg och strö över valfri garnering. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 min i 225°, men håll koll på dem så de inte blir för brända. Lägg dem därefter på galler med bakduk över sig.
3-olika-kanelbullar.jpg

3 thoughts on “Klassiska kanelbullar

  1. Pingback: Kanelbullekakor | Bakverket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s