Falska munkar

Inte precis som riktiga munkar, men goda är de!
munk.jpg

Ingredienser
12 dl Mjöl
1 tsk Riven muskot
En nypa salt
3 ½ dl  Fingervarm mjölk
1 ½ tsk Torr jäst
2 msk Smält smör
1 dl Strösocker
2 Ägg

Garnering
½ dl Smält smör
1 dl Råsocker
2 tsk Kanel

Gör så här
Sikta ihop mjöl, muskot och salt i en bunke. Lös upp torrjästen i 1 dl av mjölken i en liten skål. Rör i smöret och sockret i resten av mjölken i en skål, och rör ner denna blandning i jästblandningen. Vispa i äggen och häll över vätskeblandningen i mjölblandningen. Arbeta ihop till en smidig deg genom att knåda den med händerna i bunken. Forma degen till en boll och lägg den i en lätt oljad skål. Täck med en bakduk och låt den jäsa till dubbel storlek i ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den. Kavla ut degen till ca ½-1 cm tjock platta. Ta med runda mått ut cirklar. Lägg dem på en bakplåt och ta med ett litet mindre mått ut hål i mitten. Se till att hålen blir nästan överdrivet stora, det är annars lätt att de krymper under jäsningen och gräddningen. Hålen bör vara ca 2 cm/diameter stora.
Täck plåten med en bakduk och låt jäsa ca 50-60 minuter. Värm ugnen till 175°.
Grädda munkarna mitt i ugnen ca 8 minuter, låt dem inte bli bruna.
Pensla munkarna med smält smör och strö över råsocker blandat med kanel.

Blir mellan 10-20 munkar, beroende på hur stora du gör dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s