Dinkelbröd med äpple

Dinkelbröd mättar gott och passar bra till soppa, sallad eller som utflyktsbröd!

dinkelbrod-med-apple.jpg 

Ingredienser
25 g Jäst
2½ dl Mjölk
½ dl Solrosfrön
1 Rivet äpple
2 dl Yoghurt
1 msk Flytande honung
1 tsk Salt
5 dl Fullkornsdinkelmjöl
2 dl Fullkornsvetemjöl/Grahamsmjöl

Garnering
Solrosfrön

Gör så här
Värm mjölken till fingervarmt (37°). Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt den ljuma mjölken så att jästen löser sig. Rör ner yoghurt, salt, rivet äpple, honung, solrosfrön och mjölsorterna. Arbeta till en kladdig smet. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 10 bitar. Tillsätt inte för mycket mjöl när du formar degen, dinkeldeg ska vara kladdig. Arbeta varje degbit varsamt med lite grahamsmjöl på bakbordet och handflatorna. Rulla varje del med händerna och lägg dem på en plåt med höga kanter. Låt dem jäsa under bakduk i 20 minuter.
Pensla bullarna med lite vatten och strö på solrosfrön. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen 15 minuter i 225°. Låt svalna på plåten innan du bryter isär bröden.

Annonser

One thought on “Dinkelbröd med äpple

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s