Rågbröd

Mycket gott och saftig bröd.

ragbrod.jpg

Ingredienser 4 kakor/1 Långpanna

50 g Jäst
50 g Margarin
5 dl Vatten
1 msk Salt
1 dl Sirap
1 ½ dl Grovt rågmjöl
1 dl Fint rågmjöl
ca 12 dl Rågsikt
(Eller bara 15 dl Rågsikt)

Gör så här

Smula ner jästen i en bunke. Smält margarinet och tillsätt vatten. Låt det bli fingervarmt (37°). Häll vätskan över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt salt, sirap, mjölsorterna och nästan all rågsikt tills degen inte är allt för kladdig. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Tillsätt mer rågsikt om det behövs.

Kakor: Dela degen i fyra delar och kavla ut dem till runda kakor. Lägg dem två och två på bakplåtar. Nagga dem lite med en gaffel.

Långpanna: Kavla ut degen lite lätt till en rektangel. Lägg över den i en djup bakplåtspanna. Skåra degen med en kniv till 12 bitar.

Låt degen jäsa ytterliggare övertäckt med bakduk i ca 40 minuter.

Grädda brödet mitt i ugnen i 200° ca 15 minuter tills de fått fin färg.

Låt brödet svalna på galler under en bakduk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s