Apelsinsaft

Apelsinsaft ropar barndomsminnen för mig. Det var något jag och mina syskon ofta drack på sommrarna, gärna tillsammans med pepparkakor som vi doppade i. Men lika gott till jul och på vintern när vi behöver C-vitaminer i oss. Nu när det är säsong för apelsiner är det utmärkt att köpa hem några kilon och bunkra upp med saftflaskor i frysen. Lyxigt att ta fram i sommar igen när apelsinerna är ur säsong.

Ingredienser till ca 1½ liter
1 kg Apelsiner, 4-5 st
750g Strösocker, 9 dl
1 msk Citronsyra
5 dl Vatten

Borsta apelsinerna noga med en mjuk borste i varmt vatten. Torka av dem.
Riv av det gula skalet på rivjärn utan att det vita kommer med. Blanda det med strösockret och citronsyran.
Koka upp vattnet och häll över det. Rör tills sockret löst sig. Låt det stå tills saften kallnat. Sila den genom en duk.
Pressa ut saften från apelsinerna. Blanda juicen med saften. Häll upp den i flaskor och tillslut dem.

Använder du mörka flaskor så bevaras vitaminerna längre!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s