Blåbärspaj

Smulpaj är det godaste jag vet i bakverksväg. Den knapriga degen ihop med varma söta bär tillsammans med vaniljkräm eller kall vaniljglass. ÅÅh det är så GOTT!!! Och den går ju att variera på så många sätt. Man kan mixa olika bär, smaksätta med kryddor, olika mjölsorter, gryner, nötter och frön. Den här pajen är smaksatt med balsamvinäger. Låter väldigt konstigt men det är en lysande kombination som smakar lyxigt gott.

Pajdeg
3 dl Vetemjöl
½ dl Strösocker
125g Smör
1 dl Mandelmassa, riven
1 msk Vatten

Fyllning
1 liter Blåbär
½ dl Strösocker
2 msk Potatismjöl
1 msk Balsamvinäger

Mixa eller nyp ihop mjöl, socker, smör och mandelmassa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop en deg. Kavla ut degen till en platta och lägg i en pajform. Spara ca en tredjedel till toppen. Ställ i kylen i ca 30 minuter.
Förgrädda pajskalet i 225C i 5 minuter.
Blanda ihop blåbär, socker, potatismjöl och balsamvinäger. Häll ner i pajskalet. Kavla ut den återstående degen och skär i remsor för att lägga över pajen. Strö gärna över lite mandelspån och råsocker.
Grädda mitt i ugnen i 175C i ca 30 minuter.

Annonser

2 thoughts on “Blåbärspaj

  1. Nu var det där inte riktigt recept på ”smulpaj” som jag sökte… men det gav ändå inspiration för när jag har tid med en paj i pajskal!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s