Morgonfrallor

Nattjästa bröd är bland de godaste bröden man kan äta tycker jag. Då har brödsmaken fått mogna länge och smakar så mycket mer. Mycket jäst och arbete behövs det inte heller. Detta är en variant från Martins blogg och man kan prova byta ut mjölsorterna, eller slänga i lite frukt, nötter och frön.

ca 9 frallor
3g Jäst
300g Vatten
7g Salt
½ dl Linfrön
90g Grovt rågmjöl
300g Vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet i en stor bunke. Rör sedan ner sedan salt, linfrön, grovt rågmjöl och vetemjöl. Rör ihop till en rätt så kletig deg. Täck bunken med plastfolie och låt stå 8–10 timmar i rumstemperatur eller över natten.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord, dra ut den till en kvadrat (går enklast med blöta fingrar) och vik sedan ihop den till ett paket. Vänd degen uppochner så att skarven ligger underst. Sätt ugnen på 250C och låt degen ligga och jäsa i ca 45 minuter. Sätt även in en plåt i ugnen så att den blir het.
Dela degen i 8-9 bitar och lägg på plåten. Pensla med vatten och strö över frön om du vill. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Sänk sedan värmen till 200C och grädda i ca 5-10 minuter tills de fått lite färg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s