Knådfritt bröd

Detta är ett mycket gott bröd, med stora hål inuti och sega kanter så man får något att bita i. Här behöver man inte anstränga sig mycket alls. Det är bara att röra ihop, vänta, stjälpa upp och stjälpa ner och sedan är det nästan klart. Det enda man behöver är en gryta som tål ungsvärme!

Till en liten limpa
7 dl Vetemjöl
5g Jäst
1½ tsk Salt
3½ dl Vatten

Rör ihop alla ingredienserna i en bunke till en rätt så kletig deg. Täck med plastfolie och låt jäsa 12-18 timmar på en varm plats, t.ex. ovanpå kylskåpet eller nära ett element.
Mjöla ett bakbord och stjälp ur den jästa degen ovanpå. Vik ihop degen några gånger till en paket och vänd ner skarven så det ligger på bordet. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 1-2 timmar. Värm ugnen till 240° och ställ in din gryta (som tål att stå i ugnen).
När degen har jäst och grytan har värmts upp, ta ut grytan och lyft på locket. Stjälp ner den kladdiga degen i grytan och lägg på locket igen. Grädda i 30 min med locket på.
Ta bort locket och grädda utan lock i 10-30 minuter tills brödet fått fin färg.
Låt sedan svalna på galler.

Annonser

One thought on “Knådfritt bröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s