Dinkelbröd med surdeg, råg och linfrö

Ett mycket gott och rustikt bröd med mycket nyttigheter i sig. Till det här brödet ska man helst ha en köksassistent eftersom brödet behöver arbetas kraftigt en stund.  Något jag ofta använder till brödbak är en termometer. Ett bröd är färdiggräddat när den har en innetemperatur mellan 94-98 grader.

1 limpa

Kväll
85g Fullkornsdinkelmjöl
50g Dinkelflingor
50g Linfrön
50g Rågkross
4dl Kokhett vatten

Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Täck över med plastfilm och låt stå till nästa dag.

Morgon
1 dl Aktiv rågsurdeg
10g Jäst
1 1/4dl Vatten
350g Vetemjöl special / Manitoba cream
1½ tsk Salt

Rör ner surdegen i smeten och låt stå i två timmar.
Lös upp jästen i det ljummet vatten och blanda ihop med degen. Tillsätt mjölet och arbeta på låg hastighet i maskin i 5 minuter. Öka farten ett snäpp och kör i två minuter. Tillsätt sedan saltet och arbeta i två minuter till.
Låt degen jäsa till ungefär dubbel storlek. Vilket kan ta två till tre timmar, beroende på hur varmt ditt kök är och hur stark din surdeg är.
Stjälp upp degen och arbeta ihop en limpa eller ett runt bröd. Rulla brödet i dinkel- eller havreflingor och jäs på plåt eller i jäskorg i ca 1 timme.
Värm ugnen till 275C och ställ in en plåt som hinner bli varm för gräddning.
Stjälp upp degen på den varma plåten och ställ in i ugnen igen. Sänk genast till 250C och grädda i 10 minuter.
Lufta genom att öppna luckan och sänk till 200C. Grädda tills innetemperaturen nått 98C, vilket kan ta ca 20-30 minuter.
Låt brödet kallna på galler utan bakduk över.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s