Fruktlimpa

Mitt bidrag till Månadens sötsak blir min goda fruktlimpa. Jag var sugen på ett bröd med något smarrigt innehåll, och eftersom jag hade en massa småslantar av frön och torkad frukt i skafferiet stoppade jag ner allt i brödet. Jag hade även en påse fullkornsmjöl som räckte precis till ihoprörningen och den lilla (och alldeles för torra) jästen som behövdes, jäste utmärkt innan resten åkte i soporna!

1 Limpa

3g Jäst
300g Vatten
50g Torkad frukt, t.ex. aprikoser, russin, fikon
50g Solrosfrön
10g Salt
360g Vetemjöl special fullkorn

Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Rör ihop tills allt blandats. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten.
Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och rundriv degbiten genom att vända degens kanter in mot mitten. Vänd dem sedan så att skarven hamnar nedåt och låt den vila cirka 20 minuter.
Forma brödet till en limpa och låt jäsa i en mjölad brödkorg i ca 1 timme. Sätt ugnen på 275C och ställ in en plåt.
Vänd upp brödet på den varma plåten och gör ett snitt i brödet. Sänk genast ugnsvärmen till 250C och låt stå inne i 15 minuter. Sänk sedan till 200C och låt bli kvar tills brödet har en innetemperatur på 98C, ca 15 minuter till. Låt svalna på galler utan bakduk över.

2 thoughts on “Fruktlimpa

  1. Pingback: En andra chans | Söta saker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s