Vaniljknutar

Det här är bland de godaste bullarna som finns. Mandelfyllning och vaniljkräm på bulle, vem tycker inte om det? Det är min mammas favoritbullar och finns inte dessa bullarna i frysen hemma hos henne, blir jag tvungen att baka. Inte mig emot!

ca 30 bullar

50g Jäst
4 dl Mjölk
2 tsk Kardemummakärnor, malda
150g Smör, rumsvarmt
1 Ägg
1 dl Strösocker
1 tsk Grovt salt
ca 13 dl Vetemjöl

100g Mandelmassa
50g Smör, rumsvarmt
Några droppar bittermandel-/mandel-arom
Några droppar grön karamellfärg

2 dl Mjölk
1/4 Vaniljstång
3 msk Maizena
½ msk Vetemjöl
3 Äggulor
4 msk Strösocker
15g Smör

Ägg, uppvispat
Pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken med kardemumman till fingervarmt, 37C. Lös upp jästen med mjölken. Vispa i ägg och rör sönder smöret. Tillsätt salt och socker. Arbeta in så pass mycket vetemjöl tills degen släpper bunkens kanter och känns mjuk och smidig. Låt jäsa i ca 40 minuter.
Riv mandelmassan och rör mjukt tillsammans med smör, mandelarom och karamellfärg.
Knåda, dela i två bitar och kavla ut degen till en platta. Bred på hälften av fyllningen och vik över halva degplattan så den blir hälften så stor. Skär ut remsor och snurra ihop till knyten. Lägg på plåt och låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk.

Vispa ihop äggulorna med maizena, vetemjöl och strösocker. Värm mjölken med vaniljstång och frön. Vispa i lite av mjölken i äggulsmeten. Häll sedan i resten av mjölken och rör ihop allt. Häll över allt i kastrullen igen och fortsätt vispa över kokvärme tills krämen tjocknar ordentligt. Ställ åt sidan och rör i smöret. Låt svalna, rör gärna om då och då.

Klicka ut vaniljkrämen med hjälp av två skedar på varje bulle. Pensla med ägg runt om och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 225C i ca 8 minuter. Låt svalna på galler.

One thought on “Vaniljknutar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s