Honungsbröd

Det här brödet är sanslöst gott. Snitta gärna brödet så får den en snygg yta!

3 rätt små limpor

Kväll
100g Rågsurdegsgrund
300g Ljummet vatten
50g Rågmjöl
150g Rågsikt

Blanda surdegsgrund, vatten, rågmjöl och rågsikt i en stor bunke. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten, t.ex över kylskåpet.

Morgon
Surdegen från gårdagen
90g Honung, flytande
325g Vatten
500g Vetemjöl
300g Rågsikt
1 msk Grovt salt

Blanda allt utom salt och kör 4 minuter i en assisten på mellanfart. Tillsätt saltet och köri ca 5 minuter på högre hastighet tills degen håller ihop. Täck bunken och låt jäsa tills degen uppnått dubbel storlek, ca 3-5 timmar.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 3 bitar. Vik kanterna in mot mitten några gånger och runddriv dem. Lägg dem i mjölade jäskorgar med skarven uppåt. Lägg över en handduk och låt jäsa 1 ½ timme. Sätt ugnen på 275C och placera en plåt i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedersta hyllan.

Vänd upp bröden på den varma plåten och sätt in dem i ugnen. Släng försiktigt in lite vatten på den nedre plåten och sänk genast temperaturen till 250C och grädda 15 min. Sänk sedan till 200C och vädra ut ångan lite då och då tills bröden har nått en innetemperatur på 98C, efter ca 30 minuter. Låt bröden svalna på ett galler utan bakduk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s