Pepparkakor

Vad vore julen utan pepparkakor? Jag älskar pepparkakskryddorna kanel, ingefära, nejlika och kardemumma. Man kan smaksätta det mesta med dem, både i maträtter och i bakverk, strö över frukostgröten eller filen lyfter upp hela frukosten. Här används rätt stora mängder kryddor än i de flesta pepparkaksrecept. Men ska det vara PEPPARkakor så ska det vara kryddigt tycker jag!

Till rätt många pepparkakor som räcker hela julen

300g Mjukt smör
5 dl Strösocker
1 dl Ljus sirap
2 msk Malen kanel
1 msk Malen ingefära
1 msk Malen kryddnejlika
2 tsk Malen kardemumma
1 msk Bikarbonatsalt
2 dl Vatten
15 dl Vetemjöl

Rör ihop smör, strösocker och sirap smidigt. Rör ner kryddorna och bikarbonaten, sedan vattnet och det mesta av mjölet, tillsätt mer och mer efter hand. Låt degen vila i kylskåp minst ett dygn.
Ta fram en bit av degen i taget. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och kavla den så tunt som möjligt. Stansa ut kakor med mått och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 4-5 minuter i 225C. Låt svalna en stund på plåten innan du lyfter av dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s