Saffransmatbröd

Saffran behöver inte inte bara användas i söta bröd. Det blir lika gott i ett matbröd tillsammans med ett gott pålägg. Och extra gult och saftigt blir det med rivna morötter och torkade aprikoser.

50g Jäst
5 dl Vatten, 37C
½g Saffran
2 tsk Salt
3 Grovt rivna morötter
½ dl Honung
½ dl Rapsolja
1 dl Linfrön
1 dl Solrosfrön
1 dl Finhackade torkade aprikoser
2 dl Grahamsmjöl
ca 16 dl Vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt alla övriga ingredienser och arbeta degen, helst i maskin, i ca 15 minuter till en smidig deg. Låt jäsa i ca 1 timme.
Arbeta ut degen på bakbord och kavla ut till ca ½-1 cm tjock platta. Skär ut lagom stora bitar och lägg på bakplåt. Låt jäsa i ca 40 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225C i ca 10-15 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

Annonser

3 thoughts on “Saffransmatbröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s