Hasselnötsglass

Nötter i glass är bara så gott. Speciellt om nötterna är rostade så den nötiga smaken verkligen kommer fram. Är de dessutom kanderade blir glassen beroendeframkallande.

1 Ägg
1 Äggula
½ dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
2½ dl Mjölk
½ dl Strösocker

Vispa upp äggen med ½ dl strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt. Värm mjölk och ½ dl strösocker i en kastrull på spisen tills sockret löst sig. Vispa ner ca hälften av den varma mjölken i äggsmeten under konstant vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen igen och vispa på medelvärme under sjudning tills smeten tjocknar något. Häll smeten i en kall bunke som legat i en annan bunke med iskallt vatten. Låt svalna.

1 dl Hasselnötter
1 msk Mjölk

Rosta under tiden hasselnötterna i en torr stekpanna tills skalen börjar lossna. Häll hasselnötterna på t.ex. en bakduk och gnugga av så mycket skal det går. Ställ ½ dl hasselnötter åt sidan! Resterande ½ dl hasselnötter mixar du i en mixer med 1 msk mjölk till en nötpasta.

1.25 dl Grädde

Rör ner hasselnötspastan i äggsmeten tillsammans med grädden. Ställ i kylen under tiden.

1½ msk Strösocker
½ msk Vatten

Smält strösockret i en kastrull och häll sedan försiktigt ner vattnet. Rör ner de sparade ½ dl hasselnötterna och rör om så de får socker runt om. Häll hasselnötterna på ett smörpapper och låt stelna och svalna. Finhacka nötterna och ställ åt sidan.

Frys glassmeten i glassmaskin. När smeten nästan är klar häller du ner de finhackade kanderade nötterna.
Ät direkt eller frys in i en lufttät bytta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s