Rabarbercheesecake med vit choklad och pepparkakor

Tidig vår är lika med tidigare skörd. Så snart är det kanske dags för rabarbern att dyka upp i trädgården, så länge det inte blir bakslag. Rabarber, som egentligen är en grönsak, är underskattad tycker jag. Men så fort man tillagar den, speciellt ihop med socker och lite kryddor blir den vansinnigt god. Till cheesecaken kokar man rabarbern till en kompott med socker och vanilj. Men eftersom rabarber gifter sig bra med pepparkakskryddor gör jag botten på  klassiska digestivekex och pepparkakor!

1 l Rabarber, skivad
3 dl Strösocker
1 Vaniljstång, urskrapad

150g Digestivekex
150g Pepparkakor
150g Smör

600g Philadelphiaost
250g Kvarg/kesella
1 dl Strösocker
1 dl Maizena
Frön från den urskrapande vaniljstången
4 Ägg
1 dl Grädde
200g Vit choklad

Koka upp rabarbern med sockret och vaniljstången. Koka i cirka 20 minuter tills rabarbern är mjuk. Ställ åt sidan.
Krossa eller mixa digestivekexen och pepparkakorna till smulor. Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Tryck ut kexsmulet i en springform med löstagbar kant. Förgrädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter i 175C.
Vispa philadelphiaost, kesella och fröna från vaniljstången krämigt. Vispa ner strösocker och maizena. Rör försiktigt ner äggen ett i taget och rör sist i grädden.
Smält den vita chokladen i ett vattenbad och blanda ner den i ostsmeten. Rör ner rabarberkompotten lite slarvigt i smeten och häll den i det förgräddade pajskalet.
Grädda cheesecaken i mitten av ugnen i cirka 1 timme i 175C. Låt den stå kvar i eftervärmen tills ugnen har svalnat.
Kyl cheesecaken så smeten sätter sig.
Servera kall eller rumstempererad!

Annonser

3 thoughts on “Rabarbercheesecake med vit choklad och pepparkakor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s