Tiramisu

Tiramisu är en typisk dessert från Italien som smaksätts med någon form av likör, vin eller sprit. Cognac, punch och marsalavin är vanligt att man använder. Jag gillar tiramisun bäst om den är smaksatt med någon mandellikör som amaretto eller med en kola och vaniljton som kalhúa eller tia maria har. Då är det bara att byta ut samma mängd marsalavin som jag har använt i detta recept till din favoritsmak. Eller så kanske man har någon hemma och går kanske inte och köper en hel flaska eftersom man endast behöver 1-2 msk. Den går även att göra alkoholfri, men… Den blir absolut inte lika god då!

4-6 portioner

1 dl Espresso
1½ msk Marsalavin
100g Savoiardikex
1 Äggvita
2 Äggulor
½ dl Strösocker
1 dl Vispgrädde
250g Mascarponeost
½ msk Kakao

Blanda espressokaffe och marsalavin och låt det kallna.
Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt och vispa grädden fluffig. Blanda mascarponeosten med äggulevispet. Vänd därefter ner vispad grädde och sist vispad äggvita.
Bryt sönder kexen i två eller tre bitar beroende på storleken på glasen, eller behåll dem hela och använd en stor form. Doppa undersidan av kexen i kaffeblandningen hastigt och lägg med den blöta sidan ner i glaset/formen. Bred ut hälften av krämen i ett jämnt lager på de indränkta kexen. Lägg på ett nytt lager kex dränkt i kaffeblandningen och överst ett lager med resten av krämen.
Pudra över kakao och låt tiramisun stå kallt minst 1 timme före servering.

Annonser

2 thoughts on “Tiramisu

  1. Pingback: Tiramisuglass «

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s