Surdegsbröd med valnötter och russin

Jag älskar att sätta tänderna i ett segt och härligt surdegsbröd. Speciellt när det är fyllt med nötter och frukt. Det håller sig saftigt hur länge som helst och behöver knappt något pålägg. Men visst blir det godare med smör och lagrad ost på!

Ett rätt stort bröd

250g Ljummet vatten
10g Salt
100g Valnötter
100g Russin
200g Rågsurdeg, uppfriskad från gårdagen
225g Rågsikt
250g Vetemjöl

Blanda allt utom valnötter och russin i 8 minuter på mellanhastighet. Degen är ganska lös med den går ihop så småning om. Häll i nötter och russin och kör ytterligare 4 minuter på låg hastighet. Plasta in och låt jäsa i bunken 4 timmar.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Runddriv till en boll så gott det går. Strö på lite mjöl och lägg ev i en brödkorg eller på plåt. Lägg på en bakduk och låt jäsa i 2 timmar på varm plats.

Snitta brödet några gånger och grädda i 275C. Häll på lite vatten på en plåt i botten av ugnen. Skruva ner värmen till 225° direkt när du stänger luckan. Öppna luckan och vädra ut ångan ur ugnen efter 10 minuter. Brödet får ordentligt med färg efter ca 15 minuter, men lägg på lite aluminiumfolie om du tycker de börjar bli lite för mörk på ytan. Grädda tills brödet får en innertemp på 97C,  efter ca 15 minuter. Låt svalna inlindad i en bakduk!

Annonser

3 thoughts on “Surdegsbröd med valnötter och russin

    • Det tar ett par gånger innan man lyckas med surdegsbröden, men det är det nästan värt! Som tur kan man köpa goda surdegslimpor! =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s