Råglimpa

Receptet till den här limpan kan man variera lite hur som helst. Har man inte grahamsmjöl kan man ersätta det med mer rågmjöl och man kan enbart ta solrosfrön om man inte har pumpa och vise versa. Kross kan du ta vilket sädeslag som helst. Det blir ett lite man tager vad man haver bröd. Bra att tömma skafferiet nu inför sommaren om man ska åka bort! Och gott blir det!

2 limpor

2 dl Rågkross
1 dl Grahamsmjöl
1½ dl Grovt rågmjöl
½ dl Linfrö
5 dl Kokhett vatten

Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Plasta om och låt stå tills nästa dag.

3 dl Vatten
40g Jäst
½ dl Sirap
2 tsk Salt
1 dl Rågsikt
1 dl Grovt rågmjöl
1½ dl Grahamsmjöl
1 dl Solrosfrön
½ dl Pumpafrön
5 dl Vetemjöl

Tillsätt alla ingredienser i gårdagens skålldeg och kör alltsammans i maskin i 10 minuter. Degen ska vara rätt lös och kladdig. Låt jäsa i ca 1 timme.
Fördela smeten i två formar á 1½ liter. Täck över och låt jäsa i 1 timme.
Ställ in bröden i ugnen i 250C. Sänk direkt till 200C och grädda tills bröden får en innetemp på 98C.
Låt gärna bröden ligga inlindade i bakdukar till nästa dag!

Annonser

3 thoughts on “Råglimpa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s