Blåbärslimpa

Ett ”roligt” och väldigt gott och saftigt surdegsbröd med blåbär som jag just plockat mängder av ute i skogen. Ute i min trädgård har jag även mängder av röda och svarta vinbär och de kommer nog väl till användning för fler färgglada limpor!

50g Surdegsgrund
150g Ljummet vatten
90g Rågmjöl

Blanda ihop allt i en bunke. Täck och låt stå i rumstemperatur över natten!

75g Rågkross
1½ dl Kokande vatten
2 msk Honung

Slå kokande vatten över rågkrosset. Blanda i honungen. Täck med plast och låt stå över natten!

150g Blåbär
75g Rågmjöl
75g Pumpafrön
5g Jäst utrört i 1 msk vatten
10g Salt
350g Vetemjöl

Blanda ihop alla ingredienser med surdegsblandningen och rågkrosset väl. Låt jäsa ca 2-3 timmar övertäckt, gärna på ett varmt ställe.
Tippa upp degen på ett mjölat bord och forma till den. Lägg i en mjölad jäskorg. Täck med bakduk och låt jäsa ca 1 timme.
Tippa över brödet på en varm plåt och ställ in brödet i 275C varm ugn och sänk direkt till 250C. Grädda i 10 minuter och sänk därefter till 200C. Grädda i ca 30 minuter eller tills brödet får en innetemperatur på 97C.
Låt svalna på galler!

Annonser

One thought on “Blåbärslimpa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s