Surdegsbröd med svarta vinbär

Det är vanligt att man bakar bröd med torkad frukt, såsom russin, aprikoser, fikon m.m vilket är mycket gott. Men även färska bär är otroligt gott att ha i bröd och hela brödet får en instensiv färg av t.ex blåbär, lingon, röda eller svarta vinbär. Idag bakade jag ett bröd med vinbär från en av mina vinbärsbuskar som bär på ovanligt söta bär, till skillnad från de andra buskarna. Dessutom är svarta vinbär ett av de bär som innehåller mest C-vitamin, K-vitamin, fibrer och folsyra.  Visste du att svarta vinbär innehåller nästan 4 ggr mer C-vitamin än apelsin per 100g?

1 Limpa

Kväll

50g Surdegsgrund
150g Ljummet vatten
90g Rågmjöl

Blanda ihop i en bunke!

75g Rågkross
1½ dl Vatten, kokhett
2 msk Socker

Rör ihop i en liten skål!

Morgon

Surdeg, från igår
Blötlagd kross, från igår
150g Vinbär
75g Pumpafrön
5g Jäst utrört i 1 msk vatten
10g Salt
350g Vetemjöl

Rör ihop allt, gärna i en assistans. Den behöver inte arbetas länge. Täck över bunken med bakduk och låt jäsa helst på ett varmt ställe i ca 2-3 timmar.
Tippa upp degen på ett väl mjölat bakbord och forma till en limpa. Lägg i en mjölad brödkorg eller i ett durkslag täckt med en mjölad bakduk. Låt jäsa i ca 1 timme, helst på ett varmt ställe.
Sätt ugnen på 275C och ställ in en plåt.
Tippa över det jästa brödet på den heta plåten och ställ in i ugnen. Sänk värmen till 225C och grädda i 10 minuter. Sänk därefter till 200C och grädda i ca 30 minuter eller tills brödet får en innetemp på 97C.
Låt svalna på galler!

Annonser

One thought on “Surdegsbröd med svarta vinbär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s