Müsli med variation

Hemmagjord müsli är både billigare, nyttigare och framförallt godare än köpemüsli. Dessutom går det att variera i oändlighet. Detta är ett enkelt basrecept på müsli som jag brukar använda mig utav. Jag har föreslagit några exemplen på vad man kan använda, byta ut eller blanda hej vilt efter eget tycke och smak. Dessutom kan man tillsätta en större mängd olja och sötma, om man verkligen gillar ”kaksmulsmüsli” med stora klumpar. Eller varför inte blanda ner en klick jordnötssmör eller sylt. Extra lyxig blir den om man tillsätter choklad- eller yoghurtdoppade nötter och frukt från snackshyllan eller hackad mörk eller vit choklad! Ja, listan kan göras lång och det kan bli många olika fina ”gebortpresenter”!
Senast jag gjorde denna müsli använde jag mig av oraffinerad kokosolja som jag värmde försiktigt så det blev flytande, och vaniljhonung, och vad underbart det smakade! Då behövde jag inte använda mig av någon ytterligare smaksättning bland kryddor. Oftast blandar jag inte i någon frukt i müsliburken utan tillsätter lite olika frukter allt eftersom direkt ner i yoghurten med müslin efter vad jag är sugen på.
Detta blir alltså mitt bidrag till månadens sötsak med temat Enkelt! (om man nu har lätt för att välja och inte har beslutsångest)

3 dl Gryn (havre, råg, dinkel, bovete, korn, hirs)
1 dl + 1 dl Frön (solros, pumpa, lin, psyllium, quinoa, vallmo, sesam)
1 dl Nötter, hela eller hackade (valnöt, mandel, hassel, cashew, pekan)
1 dl Kokos (flingor, chips)
1 msk Olja (raps, solros, kokos, valnöt, smält smör)
1 msk Sötma (honung, sirap, socker, syrup, stevia)
1 msk Krydda (kanel, kardemumma, pepparkaka, vanilj, kakao, kaffe)

1 dl Torkad frukt

Blanda ihop samtliga ingredienser utom frukten i en skål. Se till att olja och sötma blandas i ordentligt. Lägg på plåt och rosta i ugnen i 175C i ca 20 minuter. Rör om då och då. Se upp i slutet då det går undan och müslin lätt kan bli för bränd!

Annonser

3 thoughts on “Müsli med variation

  1. Pingback: Blogged.se – Sök efter bloggar» Blog Archive » Lätt som en plätt

  2. Pingback: Lätt som en plätt | Söta saker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s