Nattjäst surdegsbröd med honung

Ett bröd som jäser under natten får extra mycket smak. Eftersom detta bröd innehåller både surdeg och honung smakar det därför extra gott.

2 Bröd

700g Vetemjöl
250g Surdeg
350g Ljummet vatten
100g Honung
5g Jäst
10g Salt

Kör alla ingredienser utom saltet i låg hastighet i assistent i 10 minuter. Tillsätt saltet och öka farten lite och arbeta degen i 5 minuter ytterligare. Täck över degen och låt vila i ca 45 minuter.
Ta upp degen och runddriv den eller forma till en limpa. Lägg i en mjölad brödkorg med skarven uppåt och den släta sidan neråt och täck över med bakduk. Låt vila i kylen under natten, eller i 12-18 timmar.
Värm ugnen till 250C och sätt in en plåt.
Tippa över degen till den heta plåten och skär några snitt på brödet. Stoppa in i ugnen och spruta in lite vatten med en blomspruta. Sänk värmen till 200C och grädda tills brödet får en temperatur på 98C, eller ca 30 minuter tills brödet får en fin brun färg!

4 thoughts on “Nattjäst surdegsbröd med honung

  1. Varför använda vetemjöl special? Har du testat att baka med riktiga mjöl? Mjöl från mindre kvarnar?
    Med sådana bra mjöl behöver man knappt knåda degen och låter man den vila istället🙂

    • JO! Jag vet och håller med fullständigt, jag har bakat många brödrecept där ”specialmjölet” har krävts, men ändå använt vanligt vetemjöl, och visst har det funkat ändå hur bra som helst!
      Jag har bakat med mjöl från mindra kvarnar, och visst får brödet en annan karaktär? =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s