Nattjästa dinkelsemlor

Vem skulle inte gilla att vakna upp och känna doften av nybakat bröd och en doft av kanel sprida sig över hela huset? De gånger jag bakat med dinkelmjöl har varit för få. Bröd bakat med dinkel är så mycket godare än vete och jag har lovat mig själv att baka med det mycket oftare nu, trots att det är mycket dyrare en vanligt vetemjöl. Men smakar det så kostar det. Och det är något jag är villig att lägga pengar på!

ca 10 st

8 Torkade aprikoser
½ dl Russin
½ dl Solrosfrön
25g Jäst
6 dl Vatten
2 tsk Salt
1 tsk Kanel
2 msk Linfrön
1 dl Grovt rågmjöl
2 dl Fullkornsdinkelmjöl
8-10 dl Siktat dinkelmjöl

Klipp aprikoserna till mindre bitar. Lägg russin och aprikoser i blöt i 30 minuter (använd gärna blötläggningsvattnet till degvätskan!). Rosta solrosfröna i en torr stekpanna.
Blanda ihop jäst, vatten, salt, kanel, linfrön, solrosfrön, torkad frukt och mjölsorterna i en bunke. Arbeta ihop till en lös deg.
Ställ i kylskåp över natten!
Värm ugnen till 250C och ställ in en plåt plus en oöm plåt längst ner.
Tippa ut degen på en mjölad arbetsbänk. Platta ut den lite och vik ihop degen till en platt rulle. Skär ut lagom stora bitar och lägg dem på bakplåtspapper.
För över bakplåtspappret med frallorna på på den varma plåten. Ställ in i ugnen och häll på lite vatten på den oöma plåten snabbt och stäng luckan. Sänk genast till 200C och grädda i ca 20 minuter, eller tills en fralla har fått en temp på 98C.
Låt svalna på galler!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s