Saffranskorpor

Finns det något som luktar så varmt som saffran? Bakas det med saffran i köket sprider det sig en mysig värme i hela huset och man blir alldeles lycklig, iallafall jag. Speciellt om det är den första ”julkänslan” man får i detta novembermörkre!
Dessa skorpor är otroligt goda och det är svårt att sluta ta en ytterliggare skorpa, så de går åt fort i kakburken. Jag kan nästan säga att de är godare än lussekatter, om man nu inte verkar tycka om de mjuka saftiga bullarna av någon konstig anledning.
Skorpor i en fin burk är även toppen att ge bort i julklapp.
Detta blir mitt bidrag till månadens sötsak men temat Värme!

1½ dl Sötmandel
100g Smör
1 g Saffran
2 Ägg
1½ dl Strösocker
5 dl Vetemjöl
1½ tsk Bakpulver

Skåla och skala mandlarna. Rosta dem i ugnen i 200C i ca 10 minuter. Skaka om plåten lite så och då. De ska få en lätt gyllenbrun färg.
Smält smöret tillsammans med saffran i en kastrull. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Rör ner saffranssmöret. Blanda ihop mjöl och bakpulver och rör ner det tillsammans med mandeln. Arbeta ihop en fast deg, tillsätt något mer mjöl om den känns för lös.
Rulla ut till tre rullar och lägg på bakplåt.
Grädda mitt i ugnen i 175C i ca 20 minuter. Låt svalna någon minut.
Skär upp små skorpor och lägg med ena sidan upp på plåten.
Rosta i ugnen i 100C i ca 10 minuter. Vänd därefter på skorporna och rosta i ytterliggare i 10 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna ligga i eftervärmen i 1 timme!

Annonser

4 thoughts on “Saffranskorpor

  1. Pingback: Vintervärme | Söta saker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s