Pannacotta med mousse och hallonspegel

Den italienska desserten pannacotta är så enkel att göra men ser så proffsigt ut ändå. Den kan varieras i olika smaksättningar dessutom. Eftersom detta blev min nyårsdessert lyxade jag till det med en hallonmousse mellan pannacottan och hallonspegeln och serverade även ett skruvflarn för lite tuggmotstånd. Flarnet kan även serveras som en platt kaka om det verkar svårt att rulla ihop den.
Pannacottan brukar vanligtvis göras med enbart grädde, men jag tycker att lite syrlig yoghurt får pannacottan att smaka lite fräschare och blir inte fullt lika mäktig.
Pannacottan kan även göras flera dagar i förväg eftersom den håller sig bra i kylen!

hallon pannacotta moousse

Ca 6 portioner

Pannacotta

2 Gelatinblad
3 dl Vispgrädde
1 Vaniljstång
½ dl Strösocker
3 dl Tjock yoghurt, typ grekisk eller turkisk

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i minst 5 minuter.
Koka upp grädden med delad vaniljstång och de urskrapade fröna samt strösocker.
Låt sjuda i 5 minuter under omrörning. Ta från värmen och vispa i yoghurten. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i grädden.
Ta bort vaniljstången och häll upp pannacottan i portionsformar. Låt stå kallt i minst 3 timmar!

Hallonmousse

2 Gelatinblad
100g Hallon + lite vatten
½ dl Strösocker
1½ dl Vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp hallon, vatten och socker i en kastrull, låt puttra i några minuter. Sila hallonen ner i en skål så du får bort fröna. Krama ur vattnet ur gelatinet och rör ner dem i den varma bärsåsen. Rör tills de löst upp sig helt. Låt svalna.
Vispa grädden fast och vänd ner hallonsåsen, lite i taget tills du får en slät mousse.
Spritsa eller lägg en klick över den stelanade pannacottan, jämna ev till. Låt stelna några timmar i kyl!

Hallonspegel

3 Gelatinblad
250g Frysta hallon
1 dl Strösocker
½ dl Vatten

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp hallon, socker och vatten i en kastrull. Sila hallonsåsen så du får bort alla kärnor och får en slät saftsås/puré. Krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma saftsåsen och rör tills de har smält.
Låt svalna till rumstemperatur. Häll blandningen på den stelnade hallonmoussen. Ställ i kyl för att stelna!

Mandelflarn

1 dl Sötmandel
¾ dl Strösocker
50g Smör
1 ½ msk Vetemjöl
1 ½ msk Vispgrädde
1 msk Ljus sirap

Sätt ugnen på 150 grader.
Skåla, skala och hacka mandeln.
Blanda mandeln, strösocker, smör, vetemjöl, grädde och sirap i en kastrull.
Låt sjuda under lätt omrörning.
Fördela smeten genom att klicka ut den i små klickar på en papprad plåt eller i en smal lite lång linje om du gör skruvar.
Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter.
Lått svalna lite på plåten och rulla  ev runt t.ex. ett litet stålrör!

5 thoughts on “Pannacotta med mousse och hallonspegel

  1. Pingback: Matbloggar! | pepparpeppar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s