Rabarberkompott med olika smaksättningar

De senaste veckorna har jag fullkomligt frossat i rabarber. Det har blivit pajer, smoothies, sylt, kräm, saft, kompotter… Ja, till och med kyckling med rabarber och än är suget inte stillat. Det är svårt att låta bli att dra upp de späda primörerna nu när de är så färska och fina. Speciellt innan alla andra grönsaker, frukt och bär kommit igång i trädgården på allvar.
Varje morgon  har det blivit gröt eller yoghurt med rabarberkompott över. Och en kompott kan man ju smaksätta på hur många olika sätt som helst, beroende på vad det är för typ av frukt eller bär. Rabarbern är så tacksam för den passar med en rad olika goda kryddor. Samma smaksättning kan tillsättas om man gör sylt, kräm, saft eller paj också.
Så sätt igång och frossa i nyskördad rabarber innan den blivit alltför sträv!

rabarberkompott

Kompott

600g Rabarber
1 Citron, saften
1 dl Strösocker

Smaksättning

-2 krm Hel kardemumma, mortlad
-1-2 tsk Riven färsk ingefära
-1 Kanelstång
-1 Vaniljstång, delad och urskrapad
-2 Stjärnanis
-5 Kryddnejlikor

Skölj av rabarbern och skär i lagom stora bitar (1-2 cm). Koka upp rabarbern med citronsaften och eventuell smaksättning och sjud i några minuter. Tillsätt strösocker och rör om under sjudning tills det smält och rabarberbitarna blivit så mjuka du vill ha dom. Ställ kastrullen åt sidan, ta upp ev. kanelstång, vaniljstång eller stjärnanis och låt svalna. Häll upp i burkar och förvara i kyl!

Mitt bidrag till Månadens sötsak med temat Tillbehör bli min rabarberkomott!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s