Dansk råglimpa med frön och russin

Den klassiska danska råglimpa finns i många olika varianter. Den här limpan sötar jag upp lite med lite russin i. Med mycket kross, frön och grovt mjöl mättar brödet länge!

dansk råglimpa

2 Limpor

2 dl Rågkross
1 dl Linfrön
1 msk Hela fänkålsfrön
1 msk Hela anisfrön
1 msk Salt
3½ dl Kokhett vatten

Rosta fänkål och anis i en torr och het panna tills de börjar knäppa. Mortla dem och blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Slå kokhett vatten över och rör om. Plasta om bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten!

50g Jäst
4 dl Vatten
210g Mörk sirap
2 dl Solrosfrön
1 dl Russin
1 dl Pumpafrön
240g Vetemjöl
330g Grovt rågmjöl

Blanda alla ingredienser med skållningen från gårdagen. Arbeta degen i 5 minuter (degen ska vara kletig). Låt degen vila i 20 minuter. Sleva upp degen i två bakplåtspappersklädda brödformar. Strö över lite grovt rågmjöl och låt jäsa i 30 minuter.
Grädda bröden mitt i ugnen i 250C i 30 minuter. Lägg folie över bröden och sänk värmen till 200C och grädda i ca 15 minuter till eller tills bröden fått en innertemperatur på 98C.
Låt bröden svalna insvepta i bakdukar till nästa dag!

One thought on “Dansk råglimpa med frön och russin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s