Surdegsbröd med valnötter

Bröd med både surdeg och valnötter i, hur lyxigt låter inte det att få till frukost. Bland det godaste pålägget som finns, iallafall när det gäller valnötsbröd, är att bre på mjuk getost och ringla över lite flytande honung. Men så länge ett bröd är gott så passar vilket pålägg som helst eller inget alls! surdegsbröd med valnötter

2 Bröd eller 1 stort bröd

10g Jäst
150g Surdeg, gärna dinkel
12g Salt
3 dl Vatten
½ dl Honung
200g Fullkornsdinkelmjöl
350g Vetemjöl special
200g Valnötter

Blanda ihop alla ingredienser utom valnötterna i en assistent som knådar degen i 15 minuter. Häll ner nötterna mot slutet. Låt degen jäsa i ca 1 timme tills den har rest på sig en bit.
Runddriv degen till en boll och lägg den i en mjölad jäskorg. Låt jäsa till ca dubbel storlek.
Värm ugnen till 250C och ställ in en plåt mitt i ugnen och en oöm plåt längst ner i ugnen.
Stjälp upp degen på den varma plåten och gör några snitt i brödet. Ställ in plåten i ugnen igen och häll lite vatten på den oöma plåten. Sänk vären till 200C och grädda i ca 20-25 minuter eller tills brödet fått en innetemp på 97C!
Låt svalna på galler utan bakduk!

5 thoughts on “Surdegsbröd med valnötter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s