Vegansk prinsesstårta

En prinsesstårta är lätt att göra både äggfri och mjölkfri. Det enda man behöver är ett gott recept på tårtbotten och vaniljkräm.
I vanijlkrämen har jag använt gelésocker för att få lite stadga i glasskrämen som ska fyllas på andra tårtbotten. Vill man ha samma vaniljkräm och servera den till en god paj eller liknande byter man bara ut gelésockret till vanligt strösocker.

vegan prinsesstårta

Ingredienser
Tårtbotten (Se under)
Vaniljkräm (Se under)
Hallonsylt
Vispgrädde, mjölkfri (2 dl + 1-2 dl)
Marsipan

Tårtbotten

50g Mjölkfritt smör
4 dl Vetemjöl
½ dl Sojamjöl
1 msk Bakpulver
2 tsk Vaniljsocker
3 dl Strösocker
2½ dl Mjölkfri dryck, typ soja-, ris-, eller havremjölk

Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite. Häll ner mjölken i smörkastrullen.
Sikta ihop alla torra ingredienser i en skål och rör ner vätskan. Rör ihop till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad springform (20cmø).
Grädda längst ner i ugnen i 200C i ca 30-35 minuter. Känn efter med en sticka i kakan om den är torr!
Låt svalna!

Vaniljkräm

2 tsk No-egg
2 tsk Potatismjöl
3 dl Mjölkfri kaffegrädde (50/50 mjölk och matlagningsgrädde/visp)
2 msk Gelésocker
2 msk Vaniljsocker

Rör ihop no-egg och poatismjöl i en kastrull. Rör ner kaffegrädden. Koka upp under konstant omrörning. Dra bort kastrullen från plattan när första bubblan syns. Rör ner gelésockret. Låt svalna och rör sist ner vaniljsockret!

Montering

Dela tårtbotten i tre delar. Bred ut hallonsylt på understa tårtbotten. Bred över ca hälften av vaniljkrämen över sylten. Lägg på andra tårtbotten och tryck till lite lätt.
Vispa 2 dl mjölkfri vispgrädde riktigt hårt. Rör ihop grädden med resten av vaniljkrämen så du får en ”glasskräm”. Bred ut på tårtan. Här kan du forma glasskrämen som en kulle om du vill. Lägg på sista och översta tårtbotten.
Vispa 2 dl grädde och bred runt över hela tårtan.
Kavla ut marsipanen och klä tårtan!

Annonser

8 thoughts on “Vegansk prinsesstårta

  1. Pingback: Vegansk princesstårta på 5 sätt - Vegobox

    • Har inte testat själv, men när det bakas med bakpulver brukar det funka bra! Det beror även på om den glutenfria mixen suger upp för mycket vätska, men man får prova sig fram!
      Berätta gärna hur det går isåfall!

  2. Tänkte göra en tårta i långpanna, skulle smeten räcka till ett tunt lager tror du? Ska göra flera lager men kan bara baka ett lager i taget i ugnen så kommer ändå behöva göra smet i omgångar..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s