Bästa pålägget på bröd med torkad frukt i är ju helt klart en god ost. Aprikoserna i detta bröd kan bytas ut till torkade fikon, tranbär, russin eller dadlar. Om du ändå väljer de goda aprikoserna, välj då de ekologiska, mörka osvavlade aprikoserna. De är helt klart godast!
2 Bröd
Skållning
1½ dl Grovt rågmjöl
1 dl Rågkross
1 dl Linfrön
1 dl Sesamfrön
1 msk Salt
400g Kokhett vatten
Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Häll det kokheta vattnet över och rör om. Plasta över och låt stå i 2 timmar!
25g Jäst
350g Kallt vatten
720g Vetemjöl
20 st Torkade aprikoser, blötlagda i 15 minuter
Rör ut jästen i vattnet. Rör i skållningen i jästvattnet och rör om. Häll ner mjölet och arbeta degen i 15 minuter. Klipp aprikoserna i mindre bitar och rör sist ner dem i degen.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 2 timmar.
Dela degen i två delar och forma till limpor som du lägger på plåt. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Snitta bröden och grädda i nedre delen av ugnen i 225C i 10 minuter. Sänk temperaturen till 175C och grädda i ca 30 minuter eller tills bröden fått en innetemp på 98C!
Låt svalna på galler!
Låter gott! Det här receptet ska jag spara!
Det är ett förvånadsvärt gott bröd!
Nu har vi provat receptet och brödet godkändes av samtliga. Saftigt och gott!
Ja, både skållningen och den långa jästiden gör brödet! Prova gärna att byta ut aprikoserna till annnan/andra frukt, frön eller nötter nästa gång!