Det här formbrödet blir extra fint att bjuda på till frukost när det är flätat. Det är gott att skiva upp och äta som den är, men bäst är den ändå nyrostad med smör, ost och lite marmelad.
Brödet går även att gräddas direkt på bakplåt utan form. Den blir inte lika högt, men minst lika fint. Smaksätter du med en tesked vitlökspulver och lite persilja passar det utmärkt på buffébordet!
Ett bröd
25g Jäst
2½ dl Vatten, 37C
1 tsk Salt
2 msk Ljus sirap
2 msk Olja
1 Ägg
2 dl Grahamsmjöl
ca 6 dl Vetemjöl
Lös upp jästen i vattnet. Rör i salt, sirap, olja och ägg. Rör ner grahamsmjölet och vetemjöl, lite i taget tills degen går ihop. Arbeta gärna brödet i maskin i 15 minuter, eller knåda i ca 20 minuter. Låt jäsa i 30 minuter.
Knåda igenom degen och dela den i tre lika stora bitar. Rulla ut till långder och knyt ihop längderna till en fläta. Nyp till i ändarna. Lägg i en brödform och låt jäsa i 30 minuter.
Pensla brödet med vatten eller ägg och strö över valfri topping.
Grädda längst ner i ugnen i 225C i ca 30 minuter, innetemp på 97C!
Låt svalna på galler!
Den är så fin, tänker baka en jag med! Tack så mycket för receptet!
Vad använder du dig för storlek på brödformen? 1,5 liter? 2 liters?
Jag använder en 1,5 liters form! Lycka till!
Sånna flätade bröd gjorde alltid min mamma när jag bodde hemma. Men det var längesedan jag åt det sist. Kanske dags att börja baka dem själv. Tack för inspirationen 🙂
Varsågod! Det är ofta bakning förknippas med fina barndomsminnen, jag har själv många!