Varning för beroendeframkallande småkakor!
När det kommer till nötter och frön är jag en storkonsumrerare. Jag använder det i nästan all slags mat jag lagar, från biffar till grytor, och så mycket som möjligt i allt jag bakar, bröd som kakor. En påse naturgodis slukar jag i veckan och har jag inget sådan, ja, då kraffsar jag i skafferiet bland alla burkar med nötter, frön och torkad frukt.
Dessa sega kakor med en lätt sötma och en liten salt ton ger dig rena endorfinkicken. Råkar man äta för många kan man iallfall trösta sig med att de är lite nyttiga tack vare grahamsmjölet i kakorna och att solrosfrönen är mycket vitamin- och mineralrika!
Är du en riktig ”saltoman” kan du strö över lite flingsalt över längderna innan du kör in dem i ugnen! Det är riktigt gott!
Ca 40 st
200g Smör, mjukt
1½ dl Strösocker
4 msk Ljus sirap
2½ dl Vetemjöl
2 dl Grahamsmjöl
1 tsk Bakpulver
1 msk Vaniljsocker
1 krm Salt
1½ dl Solrosfrön
Ev. Flingsalt
Rör smör och socker poröst. Tillsätt sirapen och vispa lite till. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smörsmeten till en smidig deg.
Dela degen i fyra bitar och rulla ut till längder, lika långa som bakplåten du ska lägga dem på med bakplåtspapper under. Strö över lite solrosfrön och platta till längderna lite.
Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter i 175C.
Låt längderna svalna något och skär diagonala snittar.
Låt sedan svalna helt.
Vad spännande med solroskärnor:)
Va gott med solrosfrön och lite salt i kakorna. Jag använder och massor av frön och nötter, det piffar alltid upp 🙂
De här ser smaskiga ut, de måste provas! Jag brukar köpa färdigrostade hasselnötter, de är jättegoda och är perfekta att gå och plocka av när man är sugen på något, gärna med en näve torkade blåbär eller tranbär.
Ja, rostade nötter och frön smakar så mycket mer, och är de dessutom saltade smakar det ännu bättre med frukten! Salt plus sött gillar jag!
Nötter och frön hör också till mina favoriter och dessa kakor ser otroligt goda ut! Kram