Saffranspäron

Julen börjar att göra sig påmind i både tidningar och i affärer. Så klart att man börjar längta till alla julens dofter och smaker då. Vissa saker väntar jag med till advent, december och julafton, men jag måste erkänna att jag brukar tjuvstarta med en del ”julrätter”. Att bara ta och pimpa morgongröten med lite saffran eller äta pepparkaksfil med granola räcker för att väcka julandan i mig, men glögg och julmust hör december till!
Inlagda päron går att köpa men det är så enkelt att göra själv. Dessutom kan man ju smaksätta päronen på många olika vis, t.ex vanilj, lingon, ingefära, rödvin eller saffran. Äter ni efterätt på julafton passar ett sådant här päron utmärkt med lite vispad grädde eller kall vaniljglass till efter ett stort julbord!

saffranspäron

6-8 portiner

6-8 Päron med skaft
4 dl Strösocker
1 Vaniljstång
1g Saffran (2 paket)
1 Citron
Vatten

Skala päronen och lägg ner dom i en kastrull.
Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner frön och stång i kastrullen.
Täck över med vatten och häll i strösocker, citronsaft och saffran. Vattnet ska precis täcka över päronen, för mycket vatten och päronen smakar inte lika mycket.
Klipp ut en cirkel från ett bakplåtspapper som ska funger som ett lock till kastrullen. Täck över päronen på vattenytan så att päronen inte flyter upp och kokas ojämt.
Låt småkoka tills päronen blir mjuka. Ju mindre päronen är desto mindre tid behöver de koka, men beräkna mellan 30 min till 1 en timma. Prova med en sticka och känn efter om den går igenom.
Stäng av plattan och låt päronen svalna i kastrullen.
Servera direkt eller lägg päron och lag i en bytta eller glasburk med lock.
Går bra att frysa!

One thought on “Saffranspäron

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s