Saffransbollar

Lika goda till fika som till gottebordet i jul. Dessa bollar är mjuka men även lite knapriga med nötbitar i och helt sagolikt goda. Jag kan garantera att du inte kommer att sakna de vanliga saffransbullarna när du käkar dessa. Om du rostar hasselnötterna blir bollarna inte bara knapriga utan de utvecklar så otroligt mycket mer smak. Dock blir de inte råa till 100% då, men jag tänker då inte bara äta raw food i jul iallafall!

saffransbollar

ca 15 stycken

6 Torkade dadlar
4 Torkade aprikoser
½ dl Hasselnötter, ev rostade
1 dl Mandlar
1½ dl Havregryn, gärna fiber
½ dl Kokosmjöl
Skal från en apelsin
1 Kuvert saffran (½ gram), upplöst i 1 msk hett vatten
En nypa salt
Ev lite agavesirap
Vatten från blötläggningen

Blöttlägg dadlarna och aprikoserna i lite vatten en stund.
Rosta hasselnötterna i en torr och het stekpanna under omrörning tills skalet börjar lossna. Gnugga bort skalet med en handduk. Finhacka hasselnötterna och ställ åt sidan.
Mixa mandeln till ett mjöl i en mixer. Tillsätt havregryn, kokosmjöl, apelsinskal, saffran, salt och frukten och mixa ihop. Tillsätt vatten efter hand tills du får en fin deg som du kan forma.
Knåda till sist i hasselnötterna i degen.
Forma bollar och rulla dem i kokosflingor.
Förvara i kyl!

Annonser

4 thoughts on “Saffransbollar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s