Cheesecakemousse med hallon och mandelcrunch

Det här är en dessert för de som älskar cheesecake, speciellt den frysta varianten. Här får du smaken i form av mousse med en lite finare uppläggning. Vill du ha lite fryst cheesecake utesluter du bara gelatinbladet och fryser smeten i en form och serverar den en aning tinad med hallon och mandelcrunch. Luftig söt mousse, syrliga lena hallon och nötig crunch, kombinationen blir sagolikt god!

cheesecakemousse (459x800)

4-6 portioner

Mousse

150g Philadelphiaost
2 Ägg
1 dl Strösocker
1 Vaniljstång, frön
2 dl Vispgrädde
1 Gelatinblad

Mandelcrunch

50g Smör
50g Strösocker
50g Mandel
50g Vetemjöl

Rårörda hallon

200g Hallon, färska eller frysta
½ dl Strösocker
Saft från en halv lime

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter.
Separera äggulorna från äggvitan. Blanda gulorna med philadelphiaosten, socker och vaniljfrön i en skål.
Häll grädde i en annan skål och vispa upp den fast.
Vispa upp äggvitorna med en ren visp till ett hårt skum.
Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet. Smält bladen i en kastrull med lite vatten eller i micro. Blanda ut det med lite äggulesmet först, rör sedan ihop det med resten.
Vänd ner grädden i äggsmeten med en slickepott. Vänd sist ner äggviteskummet försiktigt så att det blir en luftig smet.
Fördela moussen i glas eller skålar och kyl i minst tre timmar!

Mixa ihop smör, socker, mandel och mjöl i en mixer till en smulig massa. Strö ut smulorna på en bakplåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 200C i ca 15 minuter. Rör om då och då så att det blir jämnt gräddat. Smulorna är klara när det är gyllenbrunt. Låt svalna.

Tina hallonen i rumstemperatur om de är frysta. Rör sedan ner sockret och limesaften!

Fördela hallonen i glasen över moussen och strö över smulorna. Pudra över med lite florsocker och garnera gärna med chokladdekorationer!

Annonser

4 thoughts on “Cheesecakemousse med hallon och mandelcrunch

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s