Hirsknäckebröd

Varning för ett FÖR gott knäckebröd!
Detta knäcke är lika gott till frukost som till buffé eller ostbricka. Det är lika gott med eller utan pålägg också. Vanliga knäckebröd kanske inte alltid smakar så mycket, men detta knäcke får så mycket smak från sesam, frön, kokos och oliv och lite majs. Och flingsaltet på knäcket förhöjer smaken bara ännu mer! Trots att det är nötfritt så får knäcket en mycket nötig smak. Dessutom är knäcket både glutenfritt och mjölkfritt och då snällt för magen, såvida man inte äter för många vilken blir risken när något är för gott!

hirsknäckebröd

En plåt

5 dl Vatten
1 dl Hel hirs
1 dl Majsmjöl
½ dl Sesamfrö
½ dl Linfrö eller Chiafrö
1/4 dl Solrosfrön eller pumpafrön
½dl Kokosflingor
1 msk Olivolja
1 msk Flingsalt

Koka vatten och hirs i 15 minuter under lock i en kastrull.
Blanda i majsmjöl, sesamfrö, linfrön, solrosfrön, kokosflingor och olivolja.
Rör ihop allt ordentligt. Degen ska vara lös.
Tryck eller kavla jämt ut hela smeten till en stor kaka mellan två bakplåtspapper (Du kan även klicka ut smeten och platta ut dem efter hand till små knäcken). Lägg över det hela på en bakplåt. Försök att jämna till så att hela ”plattan” är lika tjock. Dra bort översta pappret och pensla med lite vatten om kakan blivit för torr. Strö på flingsalet.
Grädda mitt i ugnen i 45-60 minuter i 175°. Vänd på brödet efter ca 45 minuter och grädda undersidan i ytterliggare 10 minuter.
Förvara knäcket torrt!

 

Annonser

4 thoughts on “Hirsknäckebröd

  1. Det här låter gott och spännande! Jag har aldrig använt hirsmjöl, har det mycket smak? Jag är inget majsmjölsfan vad gäller tortillas, men det kanske är annorlunda här när det är en massa andra smaker i också.

    • Hirsmjöl används inte, utan hela hirsgryn som man kokar upp så de blir lite mjuka!
      Ja, egentligen smakar det inte jättemycket majs, utan sesamsmaken är den mest dominerande. Sen kan man ju alltid tillsätta kryddor som kummin, anis eller fänkål om man vill ha mer ”brödsmak” på knäcket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s