Pumpapaj vegan

Ett säkert tecken på att hösten är här är att butikshyllorna börjar fyllas på med pumpor i alla dess storlekar och färger! Och det roligaste är att man kan tillaga pumpa på så många olika sätt. Både som förrätt, varmrätt och efterrätt! Det mest klassiska, i alla fall i USA, är nog att man bakar en paj med pumpapuré som de köper där på burk, och kryddar med färdig pumpakrydda. Pumpapuré gör man enkelt genom att man gröper ur köttet ur en matpumpa och kokar eller ugnsbakar den mjuk. Sedan är det bara att mixa det mjuka köttet till ett mos. Pumpakrydda är en blandning av kanel. ingefära, nejlika, kryddpeppar och muskot och liknar lite som pepparkakskrydda fast med lite starkare smak. Detta märks också när man smakar pajen. Som en pepparkakspaj fast något starkare.  Därför passar det mycket bra att servera den med lite grädde smaksatt med lite vaniljsocker!

pumpapaj

Pajbotten
100g Mjölkfritt smör
3 dl Vetemjöl
2 msk Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
½ tsk Bakpulver
½ dl Vatten

Mixa samman alla ingredienser utom vattnet tills du får en smulig deg. Tillsätt vattnet och mixa samman så då får en smidig deg. Kavla ut den på mjölat bord och fyll en smord form nästan ända upp till kanterna. Nagga botten!
Låt vila i kyl i minst en timme eller i fry i 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 200C i 10 minuter!

Pumpafyllning
5 dl Pumpapuré
2 dl Vegetabilisk mjölk
1 dl Strösocker
4 msk Potatismjöl
1 tsk Vaniljsocker
1 tsk Kanel
½ tsk Ingefära
½ tsk Nejlika
¼ tsk Muskot
¼ tsk Kryddpeppar

Blanda ihop alla ingredienser till en slät smet. Fyll den förgräddade formen med pumpafyllningen.
Grädda mitt i ugnen i 225C i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175C och grädda i ytterligare 50 minuter. Låt svalna!
Ställ sedan i kyl och servera dagen efter med vispad grädde!

 

4 thoughts on “Pumpapaj vegan

  1. Håller på att laga denna nu! Ser fantastiskt ut😀 jag tänkte bara fråga om du tror det är bäst att frysa in den eller ha den i kylen om jag skall bjuda på den imorgon?🙂 tack för svar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s