Äppelpaj med rutmönster

Höst betyder äpplen och äpplen betyder äppelpaj! Till denna paj har jag valt saftiga Katjaäpplen som jag plockat i min trädgård! Inga äpplen är ju så goda som de svenska, speciellt de man plockar direkt, men som inte har mognat under en lång fraktväg till Sverige med etylgas!
Denna paj kan få en extra fin yta genom att pensla rutmönstret med ägg och strö över lite råsocker!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pajdeg

100g Smör
3 dl Vetemjöl
½ dl strösocker
1 krm Salt
1 tsk Vaniljsocker
1 Ägg

Arbeta ihop alla ingredienser utom ägg snabbt, gärna i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop en en deg. Plasta in degen och låt vila i kyl 30 minuter!

Rutmönster

75g Smör
2 dl Vetemjöl
2 msk Strösocker
2 msk Kallt vatten

Arbeta snabbt ihop allt utom vattnet. Tillsätt vattnet och arbeta ihop en deg. Plasta in degen och låt vila kallt!

Fyllning

ca 8 Äpplen
50g Smör
1 tsk Kanel
½ tsk Kardemumma
½ dl Ljus sirap
2 msk Strösocker

Skala äpplen om du vill och klyfta dem. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt alla ingredienser, avsluta med äpplen och stek i ett par minuter. Ställ åt sidan!

Fodra en pajform (24cm) med pajdegen. Förgrädda i ugn i 225C i ca 10 minuter!

Kavla ut degen till toppen. Skär ut långa remsor, 8-9 st!

Fyll formen med äpplen och lägg ut remsorna över. Tryck till i kanterna bort överflödet!

Grädda i ugnen i samma temperatur i ca 20-30 minuter tills rutmönstret fått en gyllenbrun färg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s