Limpa med frukt och nötter

Detta är en utav de bästa och framför allt godaste limporna jag bakar! Den är saftig tack vare att den bakas med ånga och innehåller linfrö, den får en god nötig smak tack vare de rostade nötterna och den får lite sötma från den torkade frukten!
Här får man lov att free-styla lite när det kommer till nötter och torkad frukt. Oftast använder jag mig utav hasselnötter och russin, men till denna har jag valt valnötter och en blandning av russin och tranbär! En man tager vad man haver limpa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En limpa

25g Jäst
3 3/4 dl Ljummet vatten
1 tsk Sirap
1 tsk Salt
3 ½ dl Rågsikt
6 1/4 dl Vetemjöl
½ dl Linfrön
1 dl Nötter
1 dl Torkad frukt

Lös upp jästen i vattnet. Vispa ner sirap och salt. Rör ner mjölet och arbeta i en assistens i 5-10 minuter.
Rosta under tiden nötterna i en stekpanna.
Rör i slutet av tiden ner linfrön, nötter och torkad frukt och arbeta någorlunda ihop allt!
Låt degen jäsa övertäck till dubbel storlek!
För upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda ihop degen för att sedan forma den till en limpa. Lägg limpan i en form och låt jäsa till ca dubbel storlek!
Sätt ugnen på 250C och ställ en oöm plåt längst ner i ugnen.
Snitta brödet några gånger och ställ in i ugnen. Häll ett halv glas kallt vatten på den oöma plåten och stäng direkt. Sänk genast temperaturen till 200C.
Grädda tills brödet får en innetemp på 97C, ca 30 minuter!
Låt svalna på ett galler helt innan du skär i brödet! (Om du inte tänker äta upp hela på en gång!)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s