Hemmagjorda Digestivekex

Det här måste vara det godaste receptet på hemmagjorda kex jag har gjort. Det blir så gott att äta med cream cheese eller någon annan god krämig ost. De påminner mycket om digestivekex, men de är inte lika söta. Vill man ha sötare kex är det bara att tillsätta lite mer råsocker, som funkar fint med att byta ut till strösocker.

15-20 kex

2 dl Havregryn
1 dl Grahamsmjöl
1 dl Vetemjöl
1 msk Råsocker
½ tsk Bikarbonat
½ tsk Salt
1 Skvätt citronsaft
75g Smör
ca 1 msk Mjölk

Mixa havregryna fint till ett mjöl. Blanda i resten av de torra ingredienserna. Pressa i lite citronsaft och tärna ner smöret. Mixa till en smulig massa. Tillsätt mjölk efter hand och rör ihop tills du får en smidig deg nog för att kunna kavla ut. Kavla ut till ett par mm tjock platta och stansa ut små rundlar. Lägg på plåt och nagga.
Grädda mitt i ugnen i 175C i ca 15 minuter. Stäng av ugnen och låt stå kvar i ugnen på eftervärme i 30 minuter!

14 reaktioner på ”Hemmagjorda Digestivekex

  1. Pingback: Digestivekex - Mama Alexandra's

  2. Hej! Vet du om man kan byta ut grahamsmjöl och vetemjöl mot något för att få dem glutenfria? Skulle vilja testa att dra ner på gluten.

    • Hej!
      Man kan säkert byta ut till vilket glutenfritt mjöl som helst! När man bakar med bakpulver brukar det gå bra, lite klurigare är det med jäst!
      Prova tex havremjöl, majsmjöl eller rismjöl! Det är goda alternativ!

    • Jag bytte ut havregryn och grahamsjöl mot en egen blandning av hasselnötsmjöl och hirsmjöl. Vetemjölet ersatte jag med Finax Mjölmix.

      En kommentar om mjölmixen; den drar i sig mycket vätska löpande över tid och blir inte ”mättad” på samma sätt som vanligt mjöl. Något mer mjölk än föreskrivet i receptet behövs därför och sen gäller det att knåda tills ”rätt” konsistens uppnåtts. Därefter gäller det att jobba snabbt med kavlandet eftersom degen någon minut senare har fel konsistens igen och smular sig för mycket. Ett tips är att blanda i ytterligare lite mer mjölk om du inte hinner trycka ut all deg på första körningen.
      Resultatet blir iaf kanon och betydligt bättre än kexen man kan köpa i affären.

Lämna en kommentar