En tugga av en sån här bulle lugnar vilken kall och orolig själ som helst. Tänkt dig vaniljkräm som bulle! Vetebrödet får en speciell konsistens med äggulor och hjorthornssalt, långt ifrån torr som vanlig vetedeg kan bli. Och så är den fylld med ”vaniljsmör”. Mmm…
ca 12 stora bullar
2 dl Mjölk
25g Jäst
2 Äggulor
7-8 dl Vetemjöl
1 krm Salt
3/4 tsk Hjorthornssalt
100g Smör, rumsvarmt
½ dl Strösocker
Fyllning
5 msk Vaniljsocker
75g Smör, rumsvarmt
Garnering
Smör, smält
Strösocker
Värm mjölken till 37 grader, (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Tillsätt äggulor, hälften av vetemjölet, salt och hjorthornssalt. Rör ner smör i blitar, socker och resten av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.
Arbeta degen på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en ca 40 x 40 cm stor kaka. Blanda vaniljsocker och smör. Bred på fyllningen över kakan. Vik över halva delen och skär i remsor. Vrid remsorna och forma till kringlor. Lägg kringlorna på bakpappersklädd plåt eller i formar. Jäs kringlorna i 30 minuter.
Grädda i 225C i 8–10 minuter.
Pensla kringlorna med smält smör och doppa dem i socker. Skaka av överflödigt socker.