Nattjäst limpa med tranbär, russin & pumpafrö

Bröd som jäser över natten behöver inte mycket jäst eller handarbete alls. Ändå blir det så otroligt gott, eftersom så mycket smak hinner mogna.
Detta bröd återkommer ofta hemma eftersom det går att byta ut både frukt, frön, nötter och mjöl lite ”hej vilt”. Det är ett bra basrecept för de som tycker om att experimentera i köket!

limpa russin tranbär pumpa

1 Limpa

3g Jäst
300g Kallt vatten
10g Salt
50g Pumpafrön
25g Russin
25g Torkade tranbär
60g Havregryn
50g Grovt rågmjöl
250g Vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet. Rör i övriga ingredienser och arbeta ihop en smidig deg. Plasta om och låt stå i rumstemperatur över natten.
Skrapa ut degen ur bunken på ett mjölat bakbord. Rundriv degen till en boll och låt vila i ca 20 minuter. Forma bollen till en limpa och lägg den i en mjölad brödkorg och låt jäsa övertäck i 1 timme.
Värm ugnen till 275C och ställ in en plåt.
Stjälp ut limpan på den varma plåten och snitta brödet. Ställ in plåten i den varma ugnen och dra ner temperaturen till 250C och grädda i 10 minuter. Sänk värmen till 200C och grädda tills brödet får en innetemperatur på 98C, ca 20 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk!

17 reaktioner på ”Nattjäst limpa med tranbär, russin & pumpafrö

  1. Det är så saftigt och sonen och sambon gillar det! Det kan jag bjuda mina släktingar och säkert att dem kommer också gilla detta bröd.

  2. Ser verkligen superfint ut! Hade tänkt att bara bröd idag 🙂 Längtar tills i nästa vecka då vi börjar senare på jobbet, nästan så man hinner sätta in brödet i ugnen på morgonen.. Nötter och frukt kan vara så väldans gott i bröd..

Lämna en kommentar