Rågsiktsbröd

Rågsiktsbröd får mig att tänka tillbaka på min barndoms frukostar, mellanmål och kvällsmat. Min mamma brukade alltid baka 3-4 sorters bröd hemma. Rågkakor var en av dem, och de var nog ändå min favorit. Med smör, ost och hemkokt jordgubbssylt med hela jordgubbar i. Det var standard för mig. Hon bakade bröden med en blandning av rågsikt, fint rågmjöl och grövt rågmjöl. Kanske var det det som gjorde bröden så speciella.
Dessa bullar/limpor bakar jag endast med rågsikt och så kryddar jag dem med fänkål och anis. Bröd med brödkryddor blir ju så gott!

ca 30 bullar eller 2 limpor

5 dl Vatten
50g Jäst
2 tsk Salt
1/4 dl Olja
½ dl Sirap
1 msk Mortlad fänkål och anis
ca 1 kg Rågsiktsmjöl

Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt salt, olja, sirap, kryddor och så pass mycket vetemjöl så att du får en smidig deg. Knåda den i maskin i 5 minuter eller dubbelt så länge för hand. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter
Knåda igenom degen med lite mer mjöl om det behövs. Dela i ca 30 bitar och rulla till bullar. Eller dela i två och forma limpor som du lägger i formar och naggar. Låt jäsa i 30 minuter.
Pensla bullarna eller limporna med lite kaffe. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225C ca 10 minuter. Grädda limporna i nedre delen av ugneni 200C i ca 40 minuter eller tills bröden får en temperatur på 98C.
Låt svalna på galler!
Smakar allra bäst nygräddade!

11 reaktioner på ”Rågsiktsbröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s