Semlor

Här kommer receptet på de godaste semlorna jag ätit i hela mitt liv. Genom att man gör vetedegen med raskdeg och mjukt smör i degen gör bullen så otroligt saftig. Mandelfyllningen är oseriöst god. Den blandas inte med något inkråm från bullen, utan den består utav mandelmassa, mandlar, kardemumma och vanilj. Så lyxig och god fyllning finns knappt i någon annan vetebulle.
Jag hoppas att ni inte har tröttnat på semlor redan, sedan de redan börjat sälja dem sedan julas. De här måste testas!
Fördegen kan du med fördel sätta kvällen innan och ställa in och jäsa i kylskåpet. Då blir semlorna extra saftiga!

Fördeg:
200g Mjölk
260g Vetemjöl
25g Jäst

Värm upp mjölken till fingervarmt (37C). Blanda ihop det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare tills smeten gått ihop till en deg, låt vila i 20 min. Eller ställ den övertäckt med plastfolie i kyl om du gör degen på kvällen!

160g Vetemjöl
1 Ägg
½ tsk Salt
½ msk Nystött kardemumma
80g Smör, rumstempererat
80g Strösocker

Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet. Höj sedan farten lite och kör i cirka 8 minuter tills degen blivit glansig och fin. Dela degen på 15 lika stora bitar cirka 60 g/st, eller 30g om du vill göra små minisemlor. Runddriv bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 2 timmar.
Grädda mitt i ugnen på 250C, sänk direkt till 200C och grädda i ca 8 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg. Detsamma temperaturer och tid gäller även om du gör minisemlor.

Mandelfyllning

400g Mandelmassa
50g Mald mandel
50g Hackad mandel
½ msk Nystött kardemumma
20g Vaniljsocker
90g Florsocker
150g Mjölk

1L Vispgrädde

Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa (enklast går det i en matberedare), blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning. Tycker du den har blivit för lös, kan du ställa in den i kylen ett tag, så stelnar den till lite.

Klipp eller skär av ett lock på semelbullarna och fyll hålet med mandelfyllningen. Spritsa på grädde, sätt på locket och avsluta med att pudra över florsocker.
Njut!

6 reaktioner på ”Semlor

  1. Pingback: Kokossemlor | Bakverket

  2. Pingback: Semlor «

  3. Pingback: Pistagesemlor « Bakverket

  4. Pingback: Semlor « Bakverket

Lämna en kommentar